Thursday, February 18, 2010

Bitterballen!

For some time now I was in the urgent need for a greasy snack. But not just a snack snack. No...it had to be 'bitterballen'! This is a snack that you can buy on every corner of the street in The Netherlands, but is nowhere to be found in Melbourne.

Well, that meant that I had to make them myself.
And believe me...I'm not that handy in a kitchen as I am with crafts. But I gave it a go.....

...chopping the ingredients...

...making beef stock with some veggies. Then making a roux.
And let it cool in the fridge for a while.
Rolling little balls of roux trough eggs and breadcrumbs and let them cool again.

And the last step is to fry them in a lot of oil. Tadaaa!
This is what mine looked like.

Alright, they don't look as nice and round as the ones beneath here. And they were a bit big. And I did use a bit to much Bouquet Garni.....
But it satisfied my needs.

As always after eating snack food I now feel like a giant elephant though...


4 comments:

  1. :):) dat zijn nou een van die dingen die ik totaal niet mis hier in FR!

    ReplyDelete
  2. Oh yum, bitterballen! Dank je wel voor het recept, dat probeer ik gauw es! :)
    Blij te horen dat je terug bent en dat je zon'n leuke vakantie hebt gehad!
    Je nieuwe blogheader is fantastisch! Love the illustration!!!
    We moeten gauw es afspreken... kan zijn dat ik volgende week naar Sydney ben maar daarna ben ik vrij. Ik kijk er al naar uit!
    Ik hoop dat alles goed is. Doei!

    ReplyDelete
  3. Ze zien er zelfs beter uit dan die fabrieksballen! Homemade is altijd beter! Dat geldt ook voor eten. Slowfood. Ik heb ook nog ergens een bitterballenrecept... nooit gemaakt. Ik heb 4 jaar in Italie gewoond. Ik weet nog dat ik de lekkere Nederlandse mayonaise miste, cheese-onion chips en soms ook pindakaas. Nu inmiddels 10 jaar later zijn ook die dingen iets gemakkelijker verkrijgbaar in Italië. Zag ik laatst een pot calvé-pindakaas voor 12 euro bij de natuurwinkel staan. Tja... dan smaakt het toch minder lekker: 12 euro!

    ReplyDelete
  4. Ik heb met twee weken vakantie als trek in echte Hollandse dingen, wat super dat je ze gewoon zelf bent gaan maken !!

    Groetjes Sandra

    ReplyDelete